Week 4 extra: fotografie


Guido Bosua zal in week 4 een week fotografie voor volwassen verzorgen. De afgelopen vier jaar studeerde Guido fotografie aan de parttime opleiding van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen (KASKA-DKO). Het plan is om in deze week zowel analoge als digitale programma’s aan te bieden. Dit jaar heeft Guido zich bekwaamd in de oude fotografische technieken Wet collodion en cyanotype.

 

Wet collodion is een van de eerste technieken om ‘licht te vangen’. De techniek werd omstreeks 1850 uitgevonden door Frederick Scott Archer. Er wordt gewerkt met glas- of metaalplaatjes, waarop je eerst een collodion schenk, en daarna voorzichtig in de zilvernitraat dompelt. Deze lichtgevoelige plaatjes belicht stop je direct in een daarvoor geschikte camera, en daarna ontwikkel je ze. Door het handwerk van schenken en ontwikkelen krijg je unieke beelden, zonder negatieven, vaak van een intense kwaliteit.

 

Cyanotype is een nog oudere techniek, uitgevonden in 1842 door John Herschel. Met behulp van opgeloste zouten maak je bijvoorbeeld aquarelpapier lichtgevoelig. Daarna kan je, met behulp van zonlicht (of een UV lamp) fotografische afdrukken maken. In het begin vooral van planten en bloemen, die direct op het papier werden gelegd, maar het kan ook met negatieve prints geprint op licht doorlatend folie. Anna Atkins paste de techniek als eerste toe, en wordt daarmee gezien als de eerste vrouwelijke fotograaf.

 

Naast het ambachtelijke analoge werk zal er natuurlijk ook zeker ruimte zijn voor creatieve digitale technieken, dus neem je camera, of je telefoon, lekker mee! Wil je alvast een indruk krijgen van het werk van Guido? Kijk dan alvast eens op zijn website; www.guidobosua.com


Let op: 80 km/h    ●   Vrijgekomen keetje TIKA week 4    ●   shiatsu / do-in    ●   Kledinglijn CHARME    ●   Bescherming tegen teken    ●   Hond mee naar Charme?    ●   Week 4 extra: fotografie    ●   Wet AVG    ●   Meer muziek op Charme    ●   Municipal Coullons    ●   Saskia showreel    ●   Boek Charme Liefdes