In memoriam Ton van Kempen


Zie ook "het eeuwige leven", in memoriam in De Volkskrant

 

In het kreatieve kamp Frankrijk, het regenjaar 1987, kwam er een nogal slungelige jongen ons team versterken: Ton van Kempen. Een wat slome uitstraling en een zwaar limburgs accent… Hij zou het spits afbijten bij de eerste totaal-activiteit voor het voltallige kamp, op zondagmorgen. Ton verbaasde ons en iedereen met een krachtige frisheid, humor en een enorme deskundigheid.

Vanaf dat moment was Ton niet meer weg te denken uit het team. Zijn originaliteit en artistieke vermogen hebben zo’n 30 jaar lang grote impact gehad op de ontwikkeling van Charme.

Begin jaren ‘90 ontmoette hij Nicoline, zijn latere vrouw.

“Steeds als ik hier in Culemborg kom voelt het net alsof ik op vakantie ben”, zei hij eens. “Nou, dan kom je hier toch lekker wonen?” zeiden we. En zo geschiedde: hij kwam in ons huis wonen. Enkele jaren later kochten Nicoline en hij een huis …een paar huizen verder… in de Havendijk. Ton en Nicoline werden een onafscheidelijk kunstzinnig paar, waarbij ze elkaar inspireerden en aanvulden in beeldende kunst en theater. Honderden voorstellingen en activiteiten hebben ze apart en samen ontplooid, zowel ’s zomers op Charme als daarbuiten.

Ton was werkelijk geniaal in het verzinnen van originele activiteiten, het in-een-oogwenk neerzetten van een kunstzinnig concept of object. Hij had een onwaarschijnlijke kennis als kunsthistoricus. Ton WAS kunst. Daarnaast was er altijd gemak, relativering en kon er gelachen worden.

 

Op dinsdag 15 januari is Ton overleden aan de gevolgen van slokdarmkanker.

We gaan Ton missen als onuitputtelijke inspirator, als gezellige buurman, als vriend, als top-medewerker van Charme.

We wensen Nicoline, Johanneke en Pepijn alle sterkte toe met dit enorme verlies.

 

Margot en Janhenk

 

Zie ook "het eeuwige leven", in memoriam in De Volkskrant

 

Op vrijdag 15 februari is een grootse herdenkingsbijeenkomt georganiseerd in de Barbarakerk te Culemborg. Ruim 500 mensen zijn hier aanwezig geweest, onder wie een grote hoeveelheid Charme-deelnemers uit het hele land. Het was een indrukwekkende herdenking.


In memoriam Erik van Vliet    ●   CORONA laatste nieuws    ●   workshops online & eindresultaat Pop Op!    ●   Seizoen 2020    ●   Margot overleden    ●   Weer webcam    ●   Artikel Charme augustus    ●   Camping Coullons open, ook resto    ●   CD    ●   Nibana Festival    ●   In memoriam Ton van Kempen    ●   Wet AVG    ●   Boek Charme Liefdes