Reviews


• 2017 - Alet Koets Achterberg - dessertweek

De `after week`, de allerlaatste week van Charme, voor als je de intimiteit van kleinschaligheid, een zwembad, samen eten, het kampvuur en het unieke Charme creëren vanuit deze ruimte kan genieten....

 

De intieme sfeer, elkaar kennen en tegen komen tijdens de verschillende workshops, soms samen met de kinderen omdat het aanbod samen kan vallen.

Het beschilderen van een auto met mijn dochter, een film maken met zoon lief.

Initiatieven als een avond expres, een `trein` waarop het terrein werd doorkruist op weg naar weer een andere locatie voor het avondtheater.

Een uitnodiging om voorbij de comfortzone te gaan en nieuwe terreinen te onderzoeken. De ruimte om de Charme machinerie te testen. Vanaf de hoogwerker het landgoed bekijken, een lied zingen samen met een sing a song writer, `voorbij het gemak wil ik zingen`....  En daarnaast  gewoon je eigen gang kunnen gaan.

Dank wederom voor deze rijke bron! 


 

• 2017 Ruud Broekhuizen - totaalweken

‘Bij Charme ga je uit je hoofd’, zeg ik altijd onderweg naar Frankrijk. Daarom kiezen wij met onze familie altijd de eerste week van de vakantie om naar Charme te gaan. Waar je de auto nog ingaat met de laatste agendapunten van de net verlaten vergadering in je hoofd, en je net voor de grens nog de laatste e-mails wegwerkt, ben je vanaf de eerste minuut op Charme los van alles. Leve de wifi-vrije zone! De volgende dag ben je bijna vergeten wat voor werk je ook alweer deed. Hier wordt de ratio vervangen door intuïtie, gezond verstand door gevoel, en verplichting door vrijheid.

Vanaf dag 1 voelen mijn kinderen  zich veilig, vertrouwd en uitgedaagd  op Charme. Er ontstaan vriendschappen voor het leven en ik zie met eigen ogen dat er met de voorstellingen die ze geven een zelfvertrouwen wordt opgebouwd die ze in hun dagelijkse leven op bijvoorbeeld school direct toepassen.

De normen en waarden die Charme hanteert in vrijheden, regels en omgaan met anderen zijn dezelfden die ik als mens en als ouder hanteer. Ze worden met een vanzelfsprekendheid gehanteerd dat je Charme moet complimenteren met het feit dat het precies die mensen naar hun camping brengt die zich bij die normen en waarden ook thuis voelen.

En daar waar de jongeren worden uitgedaagd om die normen en waarden voor zichzelf te gaan ontwikkelen, en ze dus worden uitgedaagd om de grenzen ervan op te zoeken, slaagt Charme erin om een mooie balans te vinden tussen sturend gedrag en zelfstandigheid. Je kunt in een week dan ook aardig groeien als kind of puber.

En ook als ouder en volwassene ben je na een week weer volop uitgedaagd om je eigen grenzen te verkennen, en je comfortzone meer dan eens te verlaten.


 

• 2014 Marihuela Belt - totaalweken

Linthe ( jongeren) heeft tot de thuiskomst stilletjes gehuild. Zelfs het gezamenlijk meebrullen met de chickies cd hielp dit keer niet. Ze miste intens de hechte groep. Ze reed steeds verder weg van een plek waar ze zich zo thuis voelt.
"Je kunt er jezelf zijn" was de familie conclusie toen we zochten naar wat Charme zo bijzonder maakt. We hoeven geen make up op, maar mogen wel wapperende jurken aan. We mogen spelen. En al dan niet in het voetlicht ontvangen we warm applaus. We hoeven niet iets of iemand te zijn, te presteren, te lijken. We mogen op slippers samen stralen als eendagssterren. De regels die er zijn ondersteunen de enorme vrijheid die er ontstaat. Al het "overdreven en teveel" is weggehaald waardoor je buitengewoon kunt zijn.
Lenja ( jonge kinderen ) had deze week een bijl in haar hoofd en haalde haar charry rijbewijs. Normaal mag dat niet. Ze heeft zich suf gegleden op de waterglijbaan en Kim is haar grote voorbeeld. Oefent alle geluidjes en het openen van verschillende soorten deuren. Ik kan geen beter 'Role model ' bedenken voor m'n kind. Echt geen niet.
Zora is 17 en wil volgend jaar weer. Onze ietwat rationele , licht grensverleggende ( stief) dochter zingt, speelt, bouwt, sjouwt, kookt, kletst en haalt dodelijk vermoeid brood voor de choc groep. Komt tussendoor haar kleine zusje knuffelen op het familieveld en bespreekt uitvoerig de ' overdreven reactie op het alcohol drinken van kik' En ik denk alleen maar: Top! wat een zinvol proces. Door Charme kun je als ( samengesteld ) gezin lang samen op vakantie. Samen met behoud van eigenheid. Zoveel verschillende behoeftes worden gewoon vervuld door  dat het zo 'op maat' wordt aangeboden. Daar heb ik zo'n respect voor. Hoe jullie dat in alles steeds maar doen. Aan al die behoeftes richting en inspiratie geven. Terwijl er toch eenheid is.

Ik heb geen workshop gemist dit jaar. Het was allemaal te leuk. Ik kan vertellen dat ik in slow motion onder een ijskoude brandslang heb gestaan, als ma slokkie ben afgemaakt in een watergevecht, maar wel m'n organic communication boodschap heb kunnen verspreiden. Ik heb woensdag het vuurtje gemaakt en kwam daardoor in de voorbereiding van de choc voorstelling terecht. Zat in het donker te janken toen ze hun liedje zongen. Maar als ik de hele week bij Anke in de heksenhoed had gezeten was ik ook zielsgelukkig geweest. De docenten ademen charme. De visie is overal.
Dit jaar waren we samengesteld gezin, met extra leendochter en twee moeilijk definieerbare vrijgezelle ' ooms' waarvan een verliefd naar huis is gegaan. Ook hier hoef je geen aangeharkt gezin te zijn. Een van de kinderen zei: wat zijn er veel lesbische mensen op charme. Ook in haar groep was een meisje die openhartig heeft vertelt dat ze op meisjes valt. Charme is een plek waar de verschillen normaal zijn. Zora heeft de hele week geleerd samen te zijn met een jongen met autisme die zijn gebarentaal heeft gebruikt in de voorstelling.

Ik kan nog uren doorgaan , vrouw van te veel woorden als ik ben...
In de auto vonden we allemaal dat de bijzondere wereld van charme eigenlijk veel normaler en natuurlijker is dan die vreemde 'normale' wereld waar we weer naar terugreden. En natuurlijk gaan wij zoveel mogelijk charme brengen in de wereld, maar we verheugen en verlangen alweer naar volgend jaar Charme.


 


CORONA laatste nieuws    ●   Fijne adressen    ●   webcam 2020    ●   In memoriam Erik van Vliet    ●   Margot overleden    ●   Artikel Charme augustus    ●   Camping Coullons open, ook resto    ●   CD    ●   Nibana Festival    ●   Wet AVG    ●   Boek Charme Liefdes