Beleid en Mission Satement


Natuur, vakantie en creatieve programma’s vormen de entourage waarin Charme zo optimaal mogelijk mensen met elkaar in contact wil laten komen. Hiertoe worden elke week vele (kunst-)vakdocenten en ondersteuners ingezet, die gecoacht worden.
Kleinschaligheid is een voorwaarde voor de persoonlijke sfeer, waardoor bij Charme zowel het totale aantal gasten als het aantal in de diverse (jeugd-)groepen is gelimiteerd. Charme wil alleen groeien in kwaliteit, niet in omvang.Kleuters

We streven ernaar om de kleuters zoveel mogelijk vrij te laten en te volgen in hun spel. Vanuit dat volgen worden er creatieve elementen toegevoegd. De natuur op Charme (bos, riviertje, gras, zand) is een belangrijke component. Er wordt niet of nauwelijks naar een voorstelling gewerkt, en dan nog alleen voor de ouders. Er is veel aandacht voor veiligheid.

 

Kinderen

Veel aandacht voor elk kind en voor het groepsproces. Medewerkers geven les en sturing bij de vele creatieve activiteiten, waarin specifieke aandacht wordt gegeven voor de meisjes- en de jongensbehoeften. We gaan ervan uit dat achter "ongewenst gedrag" meestal een of ander probleem schuilt, wat snel kortgesloten wordt met de leiding van Charme en/of met de ouders. Pas in tweede instantie is de kunstzinnige activiteit van belang. Er wordt veel met en in de natuur gewerkt.

 

Jongeren

Charme werkt met jongeren zowel met stoere, flitsende, als ook met kwetsbare thema's. Jongeren zijn geen kinderen meer maar zijn ook nog niet volwassen. Er is sterk behoefte aan een eigen sfeer, daarom wordt naar een specifiek eigen groepsgevoel gewerkt. We gaan uit van grote verschillen tussen 12-jarigen en 15-jarigen. Jongeren in deze leeftijd kunnen lastig zijn voor Charme in de zin dat ze soms moeilijk onder contrôle van de ouders zijn (waardoor vooral ’s nachts overlast kan ontstaan). Daarnaast komt het motto "alcohol, nog even niet" ook indringend in de groep aan de orde.

 

CHOC & CLAN - Jongeren vanaf 16 jaar

CHOC is bedoeld voor jong-volwassenen van 18 t/m 22 haar,  die los van hun ouders nieuwe ervaringen in hun vakantie willen beleven. Inspiratie, vuur, passie, kunstzinnige vorming en inhoudelijkheid staan bovenaan. Veel aandacht is er in het toewerken naar een groots opgezette theaterproductie. CHOCCERS kunnen zelfstandig naar Charme komen.

CLAN: bedoeld voor 16/17 jarigen. Uitdagend en speels: er wordt veel geëxperimenteerd met nieuwe programma’s. Nieuwe ervaringen is de rode draad ion deze weken. Groepsproces bij CLAN is essentiëel; dus komt geregeld in de groep ter sprake.
CLANNERS kunnen een flinke dosis verantwoordelijkheid aan en worden dan ook uitgenodigd zelf gestalte aan de week te geven d.m.v. taken, inspraak en zelfstandigheid. Ook hier wordt geregeld met elkaar over gepraat.
Eigenheid is een belangrijke waarde binnen CHOC en CLAN: jezelf kunnen en durven zijn, je kwetsbaar tonen, en gaan voor dat wat je het liefste doet.
Charme hecht veel waarde aan een veilig kader waarin dit alles plaatsvindt. Vandaar dat bij CLAN geen alcohol wordt toegestaan. Bij CHOC worden sterke drank, drankmisbruik en drugs niet getolereerd. Bij overtreding wordt de betreffende deelnemer van het terrein gestuurd.

Voor een CLAN-deelnemer geldt: een verantwoordelijke ouder dient op Charme aanwezig te zijn.
De hoofdleiding van Charme is altijd bij de CHOC en CLAN weken betrokken: op de achtergrond bij de groep en in de coaching voor de docenten.

Volwassenen

Vrijheid is bij volwassenen op Charme optimaal: keuzevrijheid van kampeerplek tot activiteit. Of je nou de hele week niks doet (van de natuur geniet of van je kinderen) of fanatiek aan de activiteiten meedoet: alles is goed. “Bij Charme ga je uit je hoofd” is een gevleugelde uitspraak.


Allerlaatste nieuws    ●   Podcast Nina    ●   Kim: Victoria weet het: alle filmpjes!    ●   Coullons Grand Finale week 6    ●   De Terugweg podcast & Spotify    ●   Charme tattoo    ●   Nieuw: SPA    ●   Nibana Festival 2022    ●   Woutertje Pieterseprijs voor Benny Lindelauf    ●   Nieuw boek van Irene van der Aart    ●   Margot overleden    ●   Hielke Zevenbergen 1974 - 2020    ●   In memoriam Erik van Vliet    ●   Artikel Charme augustus    ●   Wet AVG    ●   Boek Charme Liefdes    ●   Seizoen 2022