Reviews


• 12-08-2021

Dag Charme,

Alweer bijna een week geleden dat we Charme achter ons lieten maar ook weer niet echt; deze ervaringen nemen we mee en zullen nog lang bij ons blijven.

(naam) zei vanmiddag dat hij zo ontzettend blij is dat hij de CLAN week heeft meegemaakt. „Echt wel de meest bijzondere week van mijn leven!“ De begeleiding van Saar en Edwin (wat een leuke man is dat!) was fantastisch en (naam) is echt gegroeid vindt hij zelf. Wat prachtig om te zien!

Ook ik en mijn andere zoon in de Kindergroep hadden het heerlijk.

Heel erg bedankt en tot de volgende keer!!

Groetjes,

(naam bij de redactie bekend)

 

• 01-08-2021

 

We hebben zo genoten van een fantastische week en willen jullie daarvoor bedanken. De groep heeft het geweldig gehad, en onze nieuwe deelnemer Emile zei dat het al zijn verwachtingen overtrof. 

Gezongen met Koos, gedanst met Jannie, gedichten gemaakt en geluisterd. Cabaret met Irene en Remco en Stijn. In een week Charme lach ik meer dan in een jaar gewoon leven. 

Sarah en Hannah hebben een fantastische podcast geproduceerd. Je ziet ook echt, dat Sara Charme helemaal eigen heeft gemaakt. Er was een fijne en intieme sfeer bij de opnames. 

De sauna was ook een hele fijne toevoeging, we hebben ons daar opgeladen in een totale oase van rust. 

Wij zitten middenin de “Charmedip”, voor ons rest terugdenken aan de nieuw gemaakte herinneringen. Met weemoed, een lach en een traan. 

Heel erg bedankt, erg veel liefs

Emma, ook namens Remy, Aafje, Maria, Lennart en Remy

PS: het barteam was dit jaar weer om te zoenen. Dank aan die tijgers :) Elmar, Bowie Sarah en Berry

 

• 24-08-2020 Noor van Batenburg

 

Lief week 5 team,

wat heb ik genoten van een heerlijk charme week ondanks mijn eigen verdriet. En het verdriet dat ik voelde rondom het gemis van Margot.

Door jullie en de andere gasten heb ik me weer zeer thuis gevoeld. En dat , terwijl ik maar 3 glaasjes alcohol heb gedronken in de hele week!.  ( Mede door de hulp van barvrouw Saskia, die me hielp op het  rechte pad te blijven, leve het 0% bier!) Ik denk ook aan het jasje dat barvrouw Mirte voor me versierde toen ik het te koud had na het kampvuur-praatje onder de geweldig grote, coronaproof tent. En aan Janhenk die zijn jas dreigde aan te bieden.

Ik denk aan het spektakel-theater voor de webcam, heerlijk gelachen! Ik denk aan de kennismaking met Dylan Thomas ( under the milkwood)  door Guido….helaas kon de voorstelling niet door aan doordat  het geluid van de regen het won van onze stemkracht. Ik denk aan het verassingsdansfeest, ok weer op corona-afstand op het Sterrenveld. Ik heb heerlijk gezongen met Margreet,

Ik was ontroerd door het verhaal van Janhenk over Margot en door de afscheidswoorden van Frank: “goed dat je toch gekomen bent Noor!” dat deed me heel goed, Frank!

Laat ik niet vergeten te vertellen wat een prachtige liedjes er weer elke avond bij het vuur werden gezongen.. Pareltjes.

Kortom: ik kijk terug op een hele fijne week, fantastisch hoe die in deze ingewikkelde corona tijd werd neergezet.

Ik hoop volgend jaar weer te terug te komen.

Ik denk dat Margot trots op jullie was!

Veel dank en lieve groeten Noor

 

15-08-2020 Marihuela Belt

 

Lieve Jan Henk

 

Ondanks heup, hitte, virus, alergische reactie op een wesp en het gemis van Margot was week 5 voor ons onvergetelijk, intiem en impactvol. Er gebeurt zo ongelooflijk veel op het gebied van aangaan en schoonhouden (of weer opschonen). Het contact is zo waarachtig. Dank voor het mooie moment bij Margots plekje. Ze waaide deze week regelmatig over het familieveld. Dank dank dank dat Charme bestaat. Onze dochter Lenja is, net als ons, diep aangeraakt, verrijkt en heeft intens heimwee naar een samen-leven zoals op Charme.

 

• 17-08-2020 Mandy Evers

Dag Janhenk, Frank, Hanna, Tessa en alle andere medewerkers,

Aangekomen in Nederland denk ik terug aan een heerlijke week bij jullie. In deze coronatijd voelde het extra bijzonder om zo veel mensen te ontmoeten, samen dingen te doen en te genieten van alle voorstellingen, de optredens, het vuur, het dansen en alles eromheen. 

Regelmatig bedacht ik me hoe anders deze zomer voor jullie moet zijn, zo zonder Margot. Als relatief nieuwe Charme-bezoeker heb ik echter dezelfde fijne sfeer ontmoet als twee jaar geleden. Jullie deden en doen dit echt met zijn allen!

Dank voor alle mooie ervaringen in deze week. Ik kijk uit naar weer een volgende keer!

Alle goeds en liefs,

Mandy (week 5)

Ps Het is niet makkelijk om na zo’n week weer te gaan. Bij Bowie schreef ik een Pantoum over vertrekken, en vormde het om naar dit gedichtje:

 

Ik sta bij de afgebroken tent

Het vertrekken gaat traag

Mijn hart vertrekt trager

De vertraging verzacht

Ik hoef niet nu te gaan

 

Ik vertrek

 

3-8-2020 Emma

Beste Janhenk,

Onze groep heeft een fantastische week gehad. Genoten van de fotografie met Guido, zingen met Nadine, dansen bij Fayden. En nog veel meer. De docenten waren zoals ieder jaar weer van onovertroffen klasse.

Rik was er voor het eerst en het was een schot in de roos. Hij heeft het fantastisch gehad.

Persoonlijk  ben ik erg geraakt door jouw lezing over Margot. Ik ben haar een beetje beter gaan begrijpen. Als kind heeft zij mij ook geraakt op een hele fijne, positieve manier. 'Gezien worden'.

De jaren bij exces zijn voor mij en Maria wat minder harmonieus verlopen, maar dat moet er ook kunnen zijn. Wij danken aan Margot en jou een hele bijzondere aanvulling op onze levens. Het was enigszins bevreemdend om haar dit jaar niet meer te zien rondlopen, soms leek ik haar even te zien in mijn ooghoek.

Ik ben blij dat we - ondanks de nodige voorzorgsmaatregelen - een week niet teveel bezig waren met Corona. 

Wil je Frank ook namens ons bedanken?

Tot volgend jaar!

Veel liefs, 

Emma (ook namens Maria, Rik, Aafje en Remy)

 

• 2017 - Alet Koets Achterberg - dessertweek

De `after week`, de allerlaatste week van Charme, voor als je de intimiteit van kleinschaligheid, een zwembad, samen eten, het kampvuur en het unieke Charme creëren vanuit deze ruimte kan genieten....

 

De intieme sfeer, elkaar kennen en tegen komen tijdens de verschillende workshops, soms samen met de kinderen omdat het aanbod samen kan vallen.

Het beschilderen van een auto met mijn dochter, een film maken met zoon lief.

Initiatieven als een avond expres, een `trein` waarop het terrein werd doorkruist op weg naar weer een andere locatie voor het avondtheater.

Een uitnodiging om voorbij de comfortzone te gaan en nieuwe terreinen te onderzoeken. De ruimte om de Charme machinerie te testen. Vanaf de hoogwerker het landgoed bekijken, een lied zingen samen met een sing a song writer, `voorbij het gemak wil ik zingen`....  En daarnaast  gewoon je eigen gang kunnen gaan.

Dank wederom voor deze rijke bron! 


 

• 2017 Ruud Broekhuizen - totaalweken

‘Bij Charme ga je uit je hoofd’, zeg ik altijd onderweg naar Frankrijk. Daarom kiezen wij met onze familie altijd de eerste week van de vakantie om naar Charme te gaan. Waar je de auto nog ingaat met de laatste agendapunten van de net verlaten vergadering in je hoofd, en je net voor de grens nog de laatste e-mails wegwerkt, ben je vanaf de eerste minuut op Charme los van alles. Leve de wifi-vrije zone! De volgende dag ben je bijna vergeten wat voor werk je ook alweer deed. Hier wordt de ratio vervangen door intuïtie, gezond verstand door gevoel, en verplichting door vrijheid.

Vanaf dag 1 voelen mijn kinderen  zich veilig, vertrouwd en uitgedaagd  op Charme. Er ontstaan vriendschappen voor het leven en ik zie met eigen ogen dat er met de voorstellingen die ze geven een zelfvertrouwen wordt opgebouwd die ze in hun dagelijkse leven op bijvoorbeeld school direct toepassen.

De normen en waarden die Charme hanteert in vrijheden, regels en omgaan met anderen zijn dezelfden die ik als mens en als ouder hanteer. Ze worden met een vanzelfsprekendheid gehanteerd dat je Charme moet complimenteren met het feit dat het precies die mensen naar hun camping brengt die zich bij die normen en waarden ook thuis voelen.

En daar waar de jongeren worden uitgedaagd om die normen en waarden voor zichzelf te gaan ontwikkelen, en ze dus worden uitgedaagd om de grenzen ervan op te zoeken, slaagt Charme erin om een mooie balans te vinden tussen sturend gedrag en zelfstandigheid. Je kunt in een week dan ook aardig groeien als kind of puber.

En ook als ouder en volwassene ben je na een week weer volop uitgedaagd om je eigen grenzen te verkennen, en je comfortzone meer dan eens te verlaten.


 

• 2014 Marihuela Belt - totaalweken

Linthe ( jongeren) heeft tot de thuiskomst stilletjes gehuild. Zelfs het gezamenlijk meebrullen met de chickies cd hielp dit keer niet. Ze miste intens de hechte groep. Ze reed steeds verder weg van een plek waar ze zich zo thuis voelt.
"Je kunt er jezelf zijn" was de familie conclusie toen we zochten naar wat Charme zo bijzonder maakt. We hoeven geen make up op, maar mogen wel wapperende jurken aan. We mogen spelen. En al dan niet in het voetlicht ontvangen we warm applaus. We hoeven niet iets of iemand te zijn, te presteren, te lijken. We mogen op slippers samen stralen als eendagssterren. De regels die er zijn ondersteunen de enorme vrijheid die er ontstaat. Al het "overdreven en teveel" is weggehaald waardoor je buitengewoon kunt zijn.
Lenja ( jonge kinderen ) had deze week een bijl in haar hoofd en haalde haar charry rijbewijs. Normaal mag dat niet. Ze heeft zich suf gegleden op de waterglijbaan en Kim is haar grote voorbeeld. Oefent alle geluidjes en het openen van verschillende soorten deuren. Ik kan geen beter 'Role model ' bedenken voor m'n kind. Echt geen niet.
Zora is 17 en wil volgend jaar weer. Onze ietwat rationele , licht grensverleggende ( stief) dochter zingt, speelt, bouwt, sjouwt, kookt, kletst en haalt dodelijk vermoeid brood voor de choc groep. Komt tussendoor haar kleine zusje knuffelen op het familieveld en bespreekt uitvoerig de ' overdreven reactie op het alcohol drinken van kik' En ik denk alleen maar: Top! wat een zinvol proces. Door Charme kun je als ( samengesteld ) gezin lang samen op vakantie. Samen met behoud van eigenheid. Zoveel verschillende behoeftes worden gewoon vervuld door  dat het zo 'op maat' wordt aangeboden. Daar heb ik zo'n respect voor. Hoe jullie dat in alles steeds maar doen. Aan al die behoeftes richting en inspiratie geven. Terwijl er toch eenheid is.

Ik heb geen workshop gemist dit jaar. Het was allemaal te leuk. Ik kan vertellen dat ik in slow motion onder een ijskoude brandslang heb gestaan, als ma slokkie ben afgemaakt in een watergevecht, maar wel m'n organic communication boodschap heb kunnen verspreiden. Ik heb woensdag het vuurtje gemaakt en kwam daardoor in de voorbereiding van de choc voorstelling terecht. Zat in het donker te janken toen ze hun liedje zongen. Maar als ik de hele week bij Anke in de heksenhoed had gezeten was ik ook zielsgelukkig geweest. De docenten ademen charme. De visie is overal.
Dit jaar waren we samengesteld gezin, met extra leendochter en twee moeilijk definieerbare vrijgezelle ' ooms' waarvan een verliefd naar huis is gegaan. Ook hier hoef je geen aangeharkt gezin te zijn. Een van de kinderen zei: wat zijn er veel lesbische mensen op charme. Ook in haar groep was een meisje die openhartig heeft vertelt dat ze op meisjes valt. Charme is een plek waar de verschillen normaal zijn. Zora heeft de hele week geleerd samen te zijn met een jongen met autisme die zijn gebarentaal heeft gebruikt in de voorstelling.

Ik kan nog uren doorgaan , vrouw van te veel woorden als ik ben...
In de auto vonden we allemaal dat de bijzondere wereld van charme eigenlijk veel normaler en natuurlijker is dan die vreemde 'normale' wereld waar we weer naar terugreden. En natuurlijk gaan wij zoveel mogelijk charme brengen in de wereld, maar we verheugen en verlangen alweer naar volgend jaar Charme.


 


Nieuwe website.... foto's!    ●   Allerlaatste nieuws    ●   Podcast Nina    ●   Kim: Victoria weet het: alle filmpjes!    ●   Coullons Grand Finale week 6    ●   De Terugweg podcast & Spotify    ●   Charme tattoo    ●   Nieuw: SPA    ●   Nibana Festival 2022    ●   Woutertje Pieterseprijs voor Benny Lindelauf    ●   Nieuw boek van Irene van der Aart    ●   Margot overleden    ●   Hielke Zevenbergen 1974 - 2020    ●   In memoriam Erik van Vliet    ●   Artikel Charme augustus    ●   Wet AVG    ●   Boek Charme Liefdes    ●   Seizoen 2022